Hvordan man undgår skilsmisse

Da jeg var omkring 20 år gammel, blev et par af min mors gode venner skilt. Jeg kendte dem selvfølgelig godt, havde besøgt dem flere gange, deres børn gik i mine søskendes klasser, men det forklarer ikke rigtigt, hvor dybt ulykkelig og rystet jeg var, da jeg hørte om det. Jeg græd snot på en meget uværdig måde for en 20-årig. Forklaringen, som jeg her retrospektivt kan se, var, at efter mine forældres skilsmisse havde jeg på en eller anden måde fået gjort dette par til “beviset” på, at kærligheden findes, og ægteskab ikke er en løgn.

Jeg kom i tanker om dette par og min egen reaktion for en uges tid siden, da jeg læste, at antallet af skilsmisser er steget voldsomt. 36.449 personer blev skilt i 2013. Nogle af dem har børn, der lige nu oplever deres verden revet midt over. De fleste har en svigerfamilie, som de også må give afkald på, og som må give afkald på relationen til den, der nu ikke længere er en del af familien (en familiefest for mig er et stort hilsecirkus, hvor jeg skal overbringe hilsner fra min mor til min fars familie eller omvendt og tillige tage en lang række hilsner med retur). Og så er der jo alle vennerne, som må vælge side, uanset om de vil det eller ej, og selvom de forsøger at holde sig neutrale. Og måske er der også langt ude i periferien af parrets omgangskreds en lille pige, som har set kærligheden i parrets forhold og har håbet og troet, at den fandtes derude i verden et sted, men som nu føler tæppet blive trukket væk under hende.
På den måde kom jeg til at sidde og gange tallet op med, hvor mange der egentlig bliver påvirket, når et par går fra hinanden, hvor mange der kommer i klemme, hvor mange der ufrivilligt må sige farvel, hvor mange der bliver kede af det. Mit gæt er, at det er et tal, der er mange gange større end de 36.449 personer, som står midt i orkanens øje.

Artiklen fik mig også til at tænke på tre tips til at forbedre et forhold, som jeg læste om for noget tid siden:

  1. Sig tak til din mand – det viser at du respekterer ham, og (de fleste) mænds dybeste længsel er respekt og anerkendelse.
  2. Vis din kvinde at hun er din, f.eks. ved at tage armen om hende eller holde hende i hånden – det viser din kærlighed, og (de fleste) kvinders dybeste længsel er at blive elsket. Hvis I er uenige eller skændes, så husk at forsikre hende om, at I stadig er okay, selvom du måske har brug for tid til at tænke og bearbejde.
  3. Når du er såret, så led efter den mest generøse forklaring og lad som om det er den rigtige – for det er det sandsynligvis. Tro på, at din partner ikke har såret dig med vilje; at han/hun vil dig det bedste, men måske ikke altid slipper heldigt fra at vise det i praksis.

Selvfølgelig kan man ikke skære alle over én kam, og jeg bliver altid lidt mistænksom overfor de der “Sådan forsimpler vi en svær situation i fire enkle trin”-artikler. Men faktisk er det blevet noget, som jeg forsøger at tage med mig, nu hvor situationen herhjemme måske ikke ligefrem er guld og grønne skove.
Det er ikke fordi vi står på skilsmissens rand, overhovedet, men når min og Mandens kommunikation mudrer til, vækker det min iboende angst, som i hvert fald intet godt gør for forholdet og kommunikationen. Det jeg især har bidt mærke i, er påmindelsen om, at 99% af de som er i et forhold, faktisk ønsker det bedste for den anden og virkelig prøver på at gøre det godt – omend måske på en forkert eller misforstået måde.
Så jeg øver mig i at se og høre, at han faktisk gerne vil mig og vores familie; øver mig på at kvæle bebrejdelser og kritik og i stedet lede efter, hvor jeg kan sige tak og rose ham. Jeg tror, det virker. Ikke så hurtigt som jeg gerne vil have det til, men lige så stille ændres stemningen herhjemme.
Vi går mod lysere tider.

20140228-092107.jpg

Reklamer
Næste indlæg
Skriv en kommentar

1 kommentar

  1. gitterg

     /  28. februar 2014

    tgif

    Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: